Дилс-Алдерова реакција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дилс-Алдерова реакција

Дилс-Алдеровата реакција е органска хемиска реакција (конкретно циклоадиција) помеѓу конјугиран диен и супституиран алкен, кој се нарекува диенофил, и се формира супституиран циклохексенски систем.[1][2][3] Реакцијата може да се одвива дури и кога некои атоми во новоформираниот прстен не се јаглеродни. Некои од Дилс-Алдеровите реакции се повратни.

Ото Пол Херман Дилс и Курт Алдер први ја документирале оваа реакција во 1928 година, за која тие биле наградени со Нобелова награда за хемија во 1950 година.

Дилс-Алдеровата реакција се смета за една од најкорисните реакции во органската хемија бидејќи е потребно многу малку енергија за создавање на циклохексенски прстен, кој понатаму се користи во многу други органски реакции .[4][5][6][7]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. doi:10.1002/jlac.19284600106
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 2. Synthesis of the hydro aromatic sequence, Ann. 1929, 470, 62.
 3. Synthesis in the hydroaromatic series, IV. Announcement: The rearrangement of malein acid anhydride on arylated diene, triene and fulvene, Diels, O.; Alder, K. Ber. 1929, 62, 2081 & 2087.
 4. Kloetzel, M. C. Org. Reactсе користи во многу друг. 1948, 4, 1–59. (Review)
 5. Holmes, H. L. Org. React. 1948, 4, 60–173. (Review)
 6. doi:10.1021/cr00013a013
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
 7. The Diels–Alder Reaction in Total Synthesis K. C. Nicolaou, S. A. Snyder, T. Montagnon, G. Vassilikogiannakis Angew. Chem. Int. Ed. 2002, 41, 1668–1698. (Review) doi:10.1002/1521-3773(20020517)41:10<1668::AID-ANIE1668>3.0.CO;2-Z