Дидаскалии

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дидаскалии (грчки: διδασκαλια, со значење „напатствие“) — кратки забелешки во драмско сценарио кои покажуваат или дообјаснуваат што работи драмскиот – книжевниот лик додека го изговара текстот.[1]

Означени се во заграда пред или по говорниот текст на ликот. Тие се користат како напатствие за актерите како треба да се однесуваат на сцена или што треба да направат во тетатарското дејствие. Покрај тоа, дидаскалите се еден вид современа нотација во литературата.[2]

Пример[уреди | уреди извор]

Дејан Дуковски, Галилео Галилеј

  • ТОЈ: (Тој вади пушка и ја подготвува.): - Малку се брзам.

Дејан Дуковски, Силјан Штркот шанца

  • Силјан: (СИЛЈАН Е САМ. ЦЕЛИОТ Е ИСКИНАТ И ИЗДРПАН. МОРЕТО ГО ИСФРЛИЛО НА ОБАЛА.): - Ете на што мислеле кокошките. Гемијата од карпа ќе се растури, зошто верба да имам нема.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Didascalie
  2. Didascalie : définition
  3. Дејан Дуковски ДРАМИ, Избор, приредување и редакција Јелена Лужина.Култура, Скопје, 2012/ ДРАМИ

Литература[уреди | уреди извор]

  • Патріс Паві: Словник театру. — Львів, 2006.- 640с.
  • Brown, Peter George McCarthy (1996), "Didascaliae", in Hornblower, Simon; Spawforth, Anthony, Oxford Classical Dictionary (3rd ed.)
  • Klose, D. Die Didaskalien und Prologe des Terenz (Diss. Freiburg, 1966)