Прејди на содржината

Див брос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Див брос (Rubia peregrina), обичната дива луда, е тревен повеќегодишен растителен вид кој припаѓа на семејството на слама и кафе Rubiaceae.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Името на родот Rubia потекнува од латинскиот збор ruber што значи „црвено", бидејќи корените на некои видови (главно Rubia tinctorum) се користеле уште од античко време како растително црвена боја.

Опис[уреди | уреди извор]

Стеблото е дрвенесто, без влакна, квадратно и достигнува просечно 50-250 см должина.[1] Зимзелените листови се неподвижни, сјајни и кожести. Малите цветови имаат пет ливчиња и се бледо зелено-жолтеникави, околу 5-7 мм во пречник,[1] Цветниот период трае од април до јуни.[1] Хермафродитските цвеќиња се опрашуваат со инсекти ( ентомогамија ). Плодовите се месести зелени бобинки, црни кога зреат, околу 5 мм во пречник.[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Дивиот брос главно е присутен во Средоземна Европа (Португалија, Шпанијa, Франција, Италија, Грција и поранешна Југославија ), во Велика Британија и во Северна Африка.[1]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Овој плевел отпорен на стрес е типичен за средоземниот пилинг. Расте во грмушки, жива ограда, камени површини и покрај патиштата и патеките. Претпочита суви почви, на надморска височина од 0-1,000 метри надморска височина.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Синоними[уреди | уреди извор]

 • Rubia anglica Huds. (1762)
 • Rubia angustifolia L. (1767)
 • Rubia lucida L. (1767)
 • Rubia bocconii Petagna ( 1787)
 • Rubia longifolia Poir.
 • Рубија го располага Хофманс . & Врска (1824)
 • Rubia requienii Duby (1830)
 • Rubia dalmatica Scheele (1844)
 • Rubia angustifolia var. requienii ( Диби ) Најман (1879)
 • Rubia peregrina var. dalmatica ( Шиле ) Најман (1879)
 • Rubia peregrina var. Луцида (Л.) Најман (1879)
 • Rubia peregrina var. раскош ( Хофманс. & Врска ) Најман (1879)
 • Rubia erratica Bubani (1899)
 • Rubia reiseri Halácsy ex Hayek (1930)
 • Rubia peregrina subsp. longifolia ( Poir. ) О.Болос (1969)
 • Rubia peregrina var. requienii (Duby) Cardona (1974)
 • Rubia peregrina subsp. requienii (Duby) Cardona & Sierra (1980)
 • Rubia agostinhoi Dans. и Силва
 • Rubia peregrina subsp. агостинхои (Dans. et Silva) Valdés et G.López [2][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Pignatti S. - Flora d'Italia – Edagricole – 1982. Vol. II, pag. 379
 2. „Anthos“. Архивирано од изворникот на 2011-09-14. Посетено на 2022-05-07.
 3. Kew Gardens

Надворешни врски[уреди | уреди извор]