Дивна Вековиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дивна Вековиќ
Дивна Вековић
Дивна Вековиќ
Роден(а)1886
Лужац
Починал(а)1944
Занимањелекар, преведувач

Дивна Вековиќ (Лужац, Беране, 1886 – непознато, 1944) – прва жена која станала лекарка во Црна Гора. Покрај тоа што била лекарка, таа и преведувала. Како преведувач, таа била прва жена која го превела Горски венец на француски јазик. Прва објавила и српско-француски речник.

Образование[уреди | уреди извор]

Основно училиште завршила во манастирот Ѓурѓеви Ступови, а потоа нижа гимназија во Скопје. Образованието кое го стекнала во Франција опфаќало едногодишни студии на училиштето за бабици во Амјен, завршен клас при Медицинскиот факултет на Сорбона и двегодишна дентистичка школа која ја завршила во 1917 година во Париз.[1]

Заслуги[уреди | уреди извор]

Покрај преводот на Горски венец, познато е дека ги препеала песните на Јован Јовановиќ Змај и го превела је Вуковиот „Животот и обичаите на српскиот народ“. Авторка е на два речници по француски јазик, француска граматика и книгата „Крвни умир“, а во 1926 година во Белград ја одбранила докторската теза по книжевност.[2]

Смрт[уреди | уреди извор]

Како членка на монархистичкото движење, бегала од комунистите. Вистината за нејзината смрт не е официјална, меѓутоа се верува дека комунистите ја препознале и убиле кај Ѕидани Мост и ја фрлиле во Сава во 1944 година. .Предлошка:Чињеница

Наводи[уреди | уреди извор]