Дејзис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мозаик Дејзис, XIII век, Света Софија, Истанбул

Во византиската уметност, под поимот Дејзис се означува иконска претстава на Исус Христос Вседржател, а покрај него се наоѓаат Дева Марија и Св. Јован Крстител кои се молат. Кај некои православни храмови се од двете страни се појавуваат и други светци кои се молат и така образуваат „дејзисен ред“.