Децимален дел

Од Википедија — слободната енциклопедија

Децимален дел [1] на ненегативен реален број е вишокот од целобројниот дел од тој број. Целобројниот дел е дефиниран како најголем цел број не поголем од x, и се бележи со . Потоа, децималниот дел може да се формулира како разлика:

.

За позитивен број запишан во конвенционален позиционен нумерички систем (како бинарен или децимален), неговиот децимален дел оттука одговара на цифрите што се појавуваат по децималниот знак. Резултатот е реален број во полуотворениот интервал [0, 1).

За негативни броеви[уреди | уреди извор]

Меѓутоа, во случај на негативни броеви, постојат различни спротивставени начини да се прошири функцијата на децималниот дел на нив: или е дефинирана на ист начин како и за позитивните броеви, т.е. (Graham, Knuth & Patashnik 1992),[2] или како дел од бројот десно од децималниот знак (Daintith 2004),[3] или со непарната функција:[4]

со како најмал цел број не помал од x. Како последица на тоа, може да добиеме, на пример, три различни вредности за децималниот дел од само еден x: нека бојот е −1,3, неговиот децимален дел ќе биде 0,7 според првата дефиниција, 0,3 според втората дефиниција и −0,3 според третата дефиниција, чиј резултат може да се добие и на директен начин со:

.

На и дефинициите за „непарната функција“ дозволуваат единствено разложување на кој било реален број x до збир на неговите целобројни и децимални делови, каде што „целобројниот дел“ се однесува на или соодветно. Овие две дефиниции на функцијата со децимален дел исто така обезбедуваат идемпотенција.

Децималниот дел дефиниран преку разлика од ⌊ ⌋ обично се означува со големи загради:

Врска со продолжени децимали[уреди | уреди извор]

Секој реален број може да биде суштински единствено претставен како верижна дропка, имено како збир на неговиот целоброен дел и реципрочната вредност на неговиот дробен дел кој се запишува како збир на неговиот цел број и реципрочната вредност на неговиот дробен дел итн.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Кружна група
  • Рамнораспределена низа
  • Еднопараметарска група
  • Писот-Вијајарагаван број
  • Значајно

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Decimal part“. OxfordDictionaries.com. Архивирано од изворникот на February 15, 2018. Посетено на 2018-02-15.
  2. Graham, Ronald L.; Knuth, Donald E.; Patashnik, Oren (1992), Concrete mathematics: a foundation for computer science, Addison-Wesley, стр. 70, ISBN 0-201-14236-8
  3. Daintith, John (2004), A Dictionary of Computing, Oxford University Press
  4. Weisstein, Eric W. "Fractional Part." From MathWorld--A Wolfram Web Resource