Деца и цвеќиња и ѕвезди

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Деца и цвеќиња и ѕвезди“ — збирка поезија за деца на македонскиот поет Јозо Т. Бошковски, објавена во 1981 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи 38 песни распоредени во четири циклуси:[1]

 • Во најубавиот свет
 • Деца и цвеќиња (прво пеење)
 • Деца и цвеќиња (второ пеење)
 • Деца и пеперуги
 • Деца и божурики
 • Деца и птици
 • Лутичиња
 • Песна без наслов
 • Пешкирот на пчелата
 • Качунка
 • Во светот на игрите
 • Децата и игрите
 • Децата и играчките
 • Пролетна игра на дете
 • Деца и ѕвезди
 • Децата и инженерите
 • Деца и морнари
 • Деца и пилоти
 • Деца и космонаути
 • Деца и војници
 • Децата и уметниците
 • Детска љубов
 • Детска љубов
 • Ланета
 • Билјана
 • Дојди
 • Мојата девојка
 • Патување со Весна
 • Некогаш
 • Обичен човек
 • Игранка
 • Приказна за детството на игрите
 • Во светот на мислите
 • Мојата улица
 • Земја како пеперуга
 • Една река тече на југ
 • Скопје сонува
 • Партизанска укица
 • Празнично утро
 • Духот на борецот
 • Децата и светлината
 • Зима

Опис на книгата[уреди | уреди извор]

Книгата е објавена како издание на „Нов свет“ од Скопје, во 1981 година, а била испечатена во печатницата „Нова Македонија“ во 4 000 примероци. Таа има 48 страници, а покрај песните, ги содржи и следниве цртежи, кои се дело на авторот: „Пеперуга“ (1981), „Дрво“ (1980), „Цветови“ (1980), „Куче“ (1978), „Риба“ (1980) и „Змеови“ (1980). Инаку, поголемиот дел од песните претходно биле објавени во весникот „Нова Македонија“. На задната корица, авторот објаснува дека книгата е наменета за децата од пубертетската возраст и за нивните воспитувачи. Притоа, тој ја примеува сугестивната метода која на децата треба да им влее љубов кон разните занимања и кон работните навики со цел децата да ги остварат своите желби.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Јозо Т. Бошковски, Деца и цвеќиња и ѕвезди, Нов свет, Скопје, 1981.
 2. Јозо Т. Бошковски, Деца и цвеќиња и ѕвезди, Нов свет, Скопје, 1981.