Дефиниционен список

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Дефинициона листа)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дефинирачките списоци се користат за да се акцентираат врз дадена дефиниција или термин, така што ја покажува содржината на дефиницијата со одстап од левата страна на веб пребарувачот. При дефинирачките списоци не се покажуваат симболи во почетокот на редот. Дефинирачките списоци започнуваат со почетниот ознака за дефиниран список(dl)

Следува ознаката за задавање на наслов на дефинирачкиот список (dt) После тоа се пишува ознаката за тело на дефиницијата (dd) и трите тага треба да завршуваат со соодветните крајни тагови.

Пример за дефинирачки список:

<dl>
<dt>Наслов на 1-ви дефинирачки список</dt>
<dd>Содржина на првата дефиниција.</dd>
<dd>Содржина на втората дефиниција.</dd>
<dd>Содржина на третата дефиниција.</dd>

<dt>Наслов на 2-ри дефинирачки список</dt>

<dd>Содржина на првата дефиниција.</dd>
<dd>Содржина на втората дефиниција.</dd>
</dl>

За да поставите симбол по ваша желба во почетокот на редот на дефиницијата треба да имате некој фајл, например symbol.gif, и кодот треба да изгледа вака:

<dl>
<dt>Наслов на дефиницијата</dt>
<dd> <img src=”symbol.gif” width=”5″ height=”5″ alt=”symbol”>
Содржина на дефиницијата.
</dd>
</dl>

Составување на дефинирачки списоци

Дефинирачките списоци исто така можат да се внесуваат еден во друг, како и во предходните списоци.

Например:

<dl>
<dt>Наслов на дефинирачкиот список</dt>
<dd>Содржина на првата дефиниција.</dd>
<dd>Содржина на втората дефиниција.</dd>

<ul>
<li>Прв необележан елемент на 2-ра дефиниција</li>
<li>Втор необележан елемент на 2-ра дефиниција</li>

<ol>
<li>Прв обележан поделемент</li>
<li>Втор обележан поделемент</li>
</ol>
</ul>
</dl>