Дерингер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оригинална Филаделфија Дерингер направена од Хенри Дерингер. Ова беше џебен пиштол што го користеше Wilон Вилкс Бут во Атентатот Абрахам Линколн .
Блискоста на ознаките на Филаделфија Дерингер

Терминот „дерингер“ се однесува на секоја рачен пиштол што не е ниту револвер, ниту полуавтоматски пиштол. Тоа не треба да се меша со мини-револвери или џебни пиштоли, иако некои подоцна дерингери се произведени со препербокс конфигурација.

Оригиналниот Филаделфија Деринџер бил пиштол со единечна спредна ударна капа, воведена во 1852 година, од Хенри Дерингер. Вкупно, произведени се околу 15,000 пиштоли од Дерингер. [1] Сите биле пиштоли со еден барел со брави на ударни удари, вообичаено 0,41 калибар со пушки, и ореви. Должината на барелот се движела од 1,5 "на 6", а хардверот обично била легура на бакар-никел позната како " германско сребро ".

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Flayderman (2007) pp. 410–412