Дервенски папирус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Парчиња од Дервенскот папирус
Дервенскиот папирус изложен во Археолошкиот музеј во Солун

Дервенски папирус — древен папирус, пронајден во 1962 г. во некрополата на древномакедонскиот град Лете на месноста Дервени, каj селата Ајватово и Лагиново, Солунско, Егејска Македонија. Се смета за најстариот зачуван ракопис во цела Европа и датира од времето на кралот Филип II Македонски.

Своевремено е означен како еден од големите скандали во науката, во кој се обвинети дузина грчки струччњаци дека одбиваат јавно да го претстават, цели 44 години откако е пронајден. Денес тој конечно е објавен.

Папирусот кој датира од околу 340 г. п.н.е. е од огромно значење за многу науки и претставува најстара преживеана книга на европската цивилизација. Составен е од фрагменти на коментари за една песна опишана како Орфеј.

Во моментот, ракописот се чува во Археолошкиот музеј во Солун.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]