Прејди на содржината

Департмани во Уругвај

Од Википедија — слободната енциклопедија

Уругвај се состои од 19 департмани (departamentos, еднина– departamento):

Карта na уругвајските департмани
Департман Површина
(км²)
Население Адм. центар
Артигас 11 928 78 019 Артигас
Канелонес 4 536 485 028 Канелонес
Серо Ларго 13 648 86 564 Мело
Колонија 6 106 119 266 Колонија дел Сакраменто
Дурасно 11 643 58 859 Дурасно
Флорес 5 144 25 104 Тринидад
Флорида 10 417 68 181 Флорида
Лавалјеха 10 016 60 925 Минас
Малдонадо 4 793 140 192 Малдонадо
Монтевидео 530 1 326 064 Монтевидео
Пајсанду 13 922 113 244 Пајсанду
Рио Негро 9 282 53 989 Фрај Бентос
Ривера 9 370 104 921 Ривера
Роча 10,551 69 937 Роча
Салто 14 163 123 120 Салто
Сан Хосе 4 992 103 104 Сан Хосе де Мајо
Соријано 9 008 84 563 Мерсе́дес
Такуарембо 15 438 90 489 Такуарембо
Треинта и Трес 9 676 49 318 Треинта и Трес


Знаме на Уругвај
Знаме на Уругвај
Департмани на Уругвај
Артигас | Канелонес | Серо Ларго | Колонија | Дурасно | Флорес | Флорида | Лавалјеха | Малдонадо | Монтевидео | Пајсанду | Рио Негро | Ривера | Роча | Салто | Сан Хосе | Соријано | Такуарембо | Треинта и Трес