Департмани во Сенегал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на департманите во Сенегал

Регионите во Сенегал се поделени на вкупно 45 департмани, а тие на 103 окрузи. Овие два вида на единици немаат адмиинстративна улога. Службениците од управата се бираат во месните заедници, сочинети од 14-те региони, 110 општини и 320 селски заедници).[1][2]

Во 2006 г. е создаден новиот департман Кунгел со отцепување од департманот Каолак.[3][4][5] Со создавањето на три нови региони во 2008 г., земјата добила 45 департмани.

Еве список на департманите во земјата, подредени по региони:

Дакар[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Дакар

Диурбел[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Диурбел

Зигиншор[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Зигиншор

Каолак[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Каолак

Кафрин[уреди | уреди извор]

Кедугу[уреди | уреди извор]

Колда[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Колда

Луга[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Луга

Матам[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Матам

Седиу[уреди | уреди извор]

Сен Луј[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Сен Луј

Тамбакунда[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Тамбакунда

Тиес[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Тиес

Фатик[уреди | уреди извор]

Департмани во регионот Фатик

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Список на моментални службеници во управата - Сојуз на здруженијата на изборните единици на Сенегал (француски)
  2. Правилник за месните заедници, Закон бр. 96-06 од 22 март 1996 (француски)
  3. Департман Кунгел - Википедија на француски јазик (француски)
  4. Децентрализација — Кунгел прогласен за департман: Народот е сосема задоволен - Le Quotidien, 19 октомври 2006 (француски)
  5. Новиот префект, Усман Кан, е назначен за управник на Кунгел - Le Soleil, 26 април 2007 (француски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]