Прејди на содржината

Ден на неслободата

Од Википедија — слободната енциклопедија

Денот на неслободата — неофицијален годишен настан кој се одбележува секоја година на или околу 27 април.[1] Денот на неслободата е организиран за да се спротивстави на официјалниот јужноафрикански празник наречен Ден на слободата, годишна прослава за првите демократски избори во Јужна Африка во 1994 година.

Ден на неслободата го започнал Абахлали базата Мјондоло во Дурбан во 2006 година. Станал ден за образување во кој филмовите, дискусиите, говорите и перформансите играат главна улога заедно со маршевите и митинзите, привлекувајќи илјадници учесници.[2][3][4] Поентата на денот е да се оспори тврдењето дека сиромашните се слободни во Јужна Африка[5] Вообичаено привлекува толпи од илјадници луѓе.

Денот сега се одбележува во различни делови на земјата и од различни организации. Во 2023 година Абахлали одржа настани Ден на неслободата во провинциите Квазулу-Натал, Мпумаланга и Гаутенг.[6]

Обид за забрана на Денот на неслободата

[уреди | уреди извор]

Во 2009 година, јужноафриканската полиција првично се обидела да го забрани настанот за Денот на неслободата што го одржал Абахлали база Мјондоло, заедно со Кампањата против иселување, Движењето на луѓе без земја, руралната мрежа и Комитетот за анти-отстранување еМакамбини (сите овие движења го поддржаа бр. Кампања без куќа Дурбан). Сепак, полициската забрана била отфрлена, уапсените биле ослободени, а настанот продолжил со полициски хеликоптер кој кружел ниско над собранието.[7] На настанот настапиле голем број популарни музички групи меѓу кои и Браќата Кинг Дламини.

  1. On the Anniversary of Nelson Mandela's Election: Why Political Campaigns Are Only One Road to Social Change by Danny Schechter, Common Dreams, 28 April 2008
  2. Building a left alliance remains critical, Imraan Buccus, Sunday Independent, 8 May 2017
  3. Unfreedom Day Rally: Freedom a figment of elite imagination, say 50,000 shack dwellers, Dennis Webster, The Daily Maverick, 24 April 2018
  4. The union movement is losing relevance in SA, Imraan Buccus, Business Day, 2 May 2023
  5. „UnFreedom Day, 27 April, 2007 eMaus, Pinetown“. Abahlali baseMjondolo. 29 April 2007.
  6. 'Unfreedom Day' marches planned to highlight plight of shack dwellers, MAHLOHONOLO MAGADLA, The Sowetan, 25 April 2023-
  7. UnFreedom Day 2009

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]