Ден на германското единство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Во ноќта на 2 октомври 1990 година, знамето на Германија беше подигнато пред зградата на Рајхс денот

Ден на германското единство (германскиː Tag der Deutschen Einheit) — државен германски празник, одреден во договорот за обединување од 3 октомври 1990 година како државен празник во Германија. Како германски национален празник, тој потсетува на повторното обединување на Германија, кое беше "завршено со влегувањето во сила на пристапот на Германската Демократска Република во Сојузна Република Германија на 3 октомври 1990". Така, Бранденбург, Мекленбург-Западна Померанија, Саксонија, Саксонија-Анхалт и Тирингија, како и Берлин во целост, станале сојузни земји на Сојузната Република Германија.

Прва германска поштенска марка, 3 октомври 1990 година

Историски гледано, од почетокот на XIX век „германското единство" е стремеж да ги собере германските земји во една држава. Мотивот на единство е исто така во германската државна химна како "единство" повторно.

Историја на германскити национално знаме[уреди | уреди извор]

Пред 1919 година[уреди | уреди извор]

Пред 1871 година, разните крунисни денови главно биле замислени во германските држави и региони. По обединувањето на Германија - обединување во 1870 година (кајзер Писмо) и империјат во 1871 година, исто така, сè уште не поставил општ национален празник. Сепак, секоја година Седан ден се слави на 2 септември, кога главната француска војска капитулираше во 1870 година во германско-француската војна. Кајзер Вилхелм никогаш не го доби како официјален празник.

По обединувањето на Германија во 1871 година, повици за национален ден на сеќавање се зголемиле, но тоа довело меѓу три предлози да нема одлука. До 1873 година, Седан ден (10 мај 1871) продолжил постепено во однос на 18 јануари 1871 година или на денот на мировниот договор од Франкфурт. Седан ден наскоро бил прославен на универзитетите и во многу германски места, а во почетокот на септември бил отворен воениот споменик. Сепак, тој никогаш не го добил значењето на "Кајзарска парада" или роденденот на Кајзер. Затоа, некои министерства за култура на земјите, како што е прускиот, одлучиле да го прослават Седан ден како официјален фестивал во училиштата.

Вајмарска Република[уреди | уреди извор]

На 31 јули 1919 година, Вајмарскиот устав бил усвоен во својата конечна форма од страна на Националното собрание на Вајмар. За да се одбележи "Раѓањето на демократијата", 11 август бил назначен за национален ден на Уставот, бидејќи тој ден претседателот на Рајхот, Фридрих Еберт, го потпишал Уставот.

Време на национализмот[уреди | уреди извор]

Набргу по заземањето на власта од страна на НСДАП, владата на Рајхот на 10 април 1933 година, 1 мај го објавила за празник на национална работа, на која требало да се примени "важечки за Новогодишниот ден Рајх и провинциски закони". Законот за празниците на 27 февруари 1934 година вели дека: "Националниот празник на германскиот народ е на 1 мај.

Сојузна Република Германија[уреди | уреди извор]

Од 1954 до 1990 година, 17 јуни во Сојузна Република Германија бил празник во чест на народното востание од 1953 година во ГДР. Овој празник се нарекувал "Ден на германското единство" (со мало "г"). Од 1963 година бил нарекувам "Национален ден на сеќавање на германскиот народ". Во годината на повторното обединување на Германија, на 17 јуни се одржал "Ден на германското единство" и "Ден на Германското единство" (со големо "Г") на 3 октомври.

Германска Демократска Република[уреди | уреди извор]

Во ГДР беше 7 октомври бил денот на основањето на државата во 1949 година.

Наводи[уреди | уреди извор]