Ден на арапскиот јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ден на арапскиот јазик
اليوم العالمي للغة العربية
Ден на арапскиот јазик اليوم العالمي للغة العربية
Лого
Датум18 декември
ПоврзаноМеѓународен ден на мајчиниот јазик,
Ден на кинескиот јазик, Ден на англискиот јазик, Ден на францускиот јазик, Ден на рускиот јазик, Ден на шпанскиот јазик

Ден на арапскиот јазик се одбележува еднаш годишно на 18 декември.[1] Прославата на денот била заснована од страна на УНЕСКО во 2010 година, со цел „да се прослават повеќејазичноста и културната разновидност , како и да се промовира еднаква употреба на сите шест службени јазици во организацијата". Денот 18 декември бил избран како датум за арапскиот јазик , бидејќи е „датумот во 1973 година, кога Генералното собрание го одобрило арапскиот јазик како службен јазик на ОН“.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]