Дениција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петре Андреевски

Дениција — збирка поезија на македонскиот писател Петре М. Андреевски од 1968 година. Истата година, збирката била наградена со наградите „11 Октомври“ и „Браќа Миладиновци“.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи 29 песни, сместени во три дела:[2]

 • Песна за мојата песна
 • Првите податоци за Дениција
 • Умилкување
 • Прва исповед
 • Летување
 • Песна за нејзината песна
 • Во собата на Дениција
 • Кога ја љубев Дениција
 • Спиењето на Дениција
 • Излет
 • Ако не си ти
 1. Втора исповед
 • Ти и јас
 • Уште едни податоци за Дениција
 • Првата разделба

Циклус „Пет љубовни писма“

 • Прво писмо
 • Второ писмо
 • Трето писмо
 • Четврто писмо
 • Петто писмо
 • Болеста на Дениција
 • Откако те нема
 • На гробот од Дениција

Циклус „Пофалби на животот“

 • Тркалезни форми
 • Сватови
 • Ручек
 • Сеќавање
 • Лакримариј
 • Дожд

Изданија на книгата[уреди | уреди извор]

„Дениција“ доживеала повеќе изданија на македонски јазик.

Шесто издание од 2005 година[уреди | уреди извор]

Во 2005 година, збирката била објавена од издавачката куќа „Три“. Книгата, со обем од 20 сантиметри, има 69 страници и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-153-56-6. Таа е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“ од Скопје.Збирката содржи 29 песни, сместени во три дела:[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Петре М. Андреевски, Дениција. Скопје: Три, 2005, стр. 69.
 2. Петре М. Андреевски, Дениција. Скопје: Три, 2005.
 3. Петре М. Андреевски, Дениција. Скопје: Три, 2005.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]