Демографија на Република Српска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во Република Српска, просечната густина на населението е 47 жители на км2,[1] што ја рангира меѓу ретко населените европски региони. Покрај тоа, регионалната распределба на населението е многу нерамномерно (на пр. Херцеговина 20 км2 и Посавина и Семберија со 150 км2), што претставува дополнителен проблем за економскиот и севкупниот развој на Република Српска.

Историја[уреди | уреди извор]

Во минатиот век, мнозинството население во Босна и Херцеговина било православно, што е наведено со пописот од 1865 година, кога 46,3% биле православни, 30,4% биле муслимани, а 22,7% биле католици . Сличен однос во рамките на етничката структура е забележан и во последниот попис на Австроунгарците од 1910 година . (43,4% православни, 32,3% муслимани и 23,3% католици). Мнозинството православно население е забележано и во пописите помеѓу двете светски војни (1921 и 1931 година).

Во првите пописи во социјалистичка Југославија во 1948, 1951 и 1961 година, Србите на територијата на СР БиХ биле најголемата етничка група. Според првиот вонреден попис во социјалистичка Југославија од 1948 година, од 2.565.227 жители во БиХ, имало 1.136.111 Срби, или 44,29% од населението, 788.403, или 30,73% од населението, а Хрватите биле околу 614,123, или 23,94%. [2] Според првиот редовен попис во Социјалистичка Југославија од 1961 година, од вкупното население од 3.277.948 во БиХ, Србите биле 1.406.057, или 42,9% од населението, муслиманите биле 842.224, или 25,7% од населението, а Хрватите биле околу 711.665, или 21,7% од населението. . [2]

Пописот од 1971 година за првпат покажал дека етничката структура на населението во поранешна ФР БиХ се променила и дека муслиманите станале релативно мнозинство во земјата (39,6% муслимани, 37,2% Срби и 20,6% Хрвати ). [3] Според последниот попис во СФРЈ во 1991 г. во Социјалистичка Република Босна и Херцеговина, учеството на муслиманите се зголемило и понатаму, на околу 43,67%, додека учеството на Србите се намалило на околу 31,37%, или 1.369.258 Срби од вкупно 4.364.574 жители во СР БиХ .[4]

Според Пописот од 1991 година на Босна и Херцеговина, населението било 4.364.649 од кои Срби биле 1.369.883, или 31,38%, муслимани биле 1.905.227 или 43,65%, Хрвати биле 755.883 или 17,31 %, Југословени биле 239.857 или 5,49% и други етнички групи 93.752 или 2,14%.[5]

Во 1993 г. во време на војната, населението на територијата на тогашната Република Српска се проценува на 1.378.852.[6] Во 1996 година бил спроведен попис на домаќинствата, бегалците и раселените лица . На пописот биле регистрирани 410.173 домаќинства и се проценува дека вкупното население било 1.391.593. Во 2000 година, населението се проценило на 1.469.118.

Современи податоци[уреди | уреди извор]

Природно зголемување на населението на Република Српска

Според проценката на Заводот за статистика на Република Српска, вкупното население на Република Српска за 2018 година изнесувало 1.147.902 жители.[7]

Проценка на населението на Република Српска [8]
Година машки женски Вкупно
1998 година. 679.795 749.003 1.428.798
1999 година. 689.186 759.351 1.448.537
2000 година. * 695.194 733.705 1.428.899
2001 година. 704.197 743.280 1.447.477
2002 година. 708.136 746.666 1.454.802
2003 година. 706.925 745.426 1.452.351
2004 година. 705.731 744.166 1.449.897
2005 година. 704.037 742.380 1.446.417
2006 година. 702.718 740.991 1.443.709
2007 година. 700.754 738.919 1.439.673
2013 година. 572.298 598.881 1,171,179 [7]
2018 година. 560.595 587.107 1.147.902
* Од 2000 година. Округот Брчко не бил вклучен во проценките на населението.

Попис 2013 година - податоци за Република Српска[уреди | уреди извор]

Поради големиот број неправилности при обработката на податоците и прикажаниот број од 198.000 фиктивни жители, Република Српска одлучила да објави свои податоци за населението за својата територија, кои се единствените валидни и признати резултати од надлежните и институциите на Република Српска. Според податоците на Институтот за статистика на Република Српска, земјата има 1.170.342 жители, од кои 598.530, или 51,14% се жени и 571.812, или 48,86% се мажи.[9] [10]

Етнички состав[уреди | уреди извор]

Од пописот на населението, 82,95% се изјасниле за Срби, 12,69 како Бошњаци, 2,27 како Хрвати, додека 1,25% биле во графата останати, односно Србите биле 970.857, Бошњаците биле 148.477, а Хрватите биле 26.509 година. [10]

Јазичен состав[уреди | уреди извор]

Српскиот јазик се зборува од страна на 982.480 граѓани на Република Србија, бошњачкиот од 150.221, хрватскиот јазик од 17,315 граѓани.

Верски состав[уреди | уреди извор]

969.315 граѓани на земјата се православни христијани, 149.435 се муслимани и 25.763 се католици. [10]

Население по единица на локална самоуправа[уреди | уреди извор]

Според Пописот во 2013 година во Босна и Херцеговина и според конечните податоци за Република Српска издадени од Заводот за статистика на Република Хрватска, во табелата е прикажано крајното население по единици на локалната самоуправа.[11]

Територијална распределба на населението[уреди | уреди извор]

Густината на населението според општините во РС и БиХ 2013 година (првични резултати од пописот)

Процесот на индустријализација и модернизација на транспортната мрежа по Втората светска војна не влијаел значително врз просторната распределба на урбаните населби, но тие го охрабриле процесот на урбанизација . Имено, развиените урбани центри се рашириле и во околните рурални населби и во исто време нивниот број на функции се зголемил. Покрај тоа, некои рурални населби презеле голем број на урбани функции (изградени биле индустриски погони, отворени биле продавници, диспанзери, училишта, спортски терени, итн.). ) и имаат тенденција да прераснат во градски населби.

Најголемите општини во Република Српска се следните (податоци за 2004 година):

 • Општина Бања Лука 224.647 жители,
 • Општина Бијелина 109.211 жители,
 • Општина Приједор 98.570 жители,
 • Општина Добој 80.464 жители,
 • Општина Градишка 61.440 станови,
 • Општина Зворник 51.688 жители,
 • Општина Прњавор 49.821 жители,
 • Општина Теслиќ 49.021 жители,
 • Општина Дервента 42.747 жители,
 • Општина Лакташи 40.311 жители,
 • Општина Козарска Дубица 34.916 станови,
 • Општина Требиње 31.299 жители,
 • Општина Нови Град 31.144 жители,
 • Општина Модрич 28.581 жители,
 • Општина Пале 26.959 жители,
 • Општина Фоча 25.489 жители,

Најмали се:

 • Општина Источен Дрвар 62 станови,
 • Општина Петровац 189 станови,
 • Општина Купрес (Република Српска) 483 жители,
 • Општина Источен Мостар 794 жители,
 • Општина Језеро 1.316 станови,
 • Општина Крупа на Уни 1.949 жители.,
 • Општина Трново 2.594 станови,
 • Општина Берковиќ 2.799 жители,
 • Општина Донџи Шабар 2.912 жители,
 • Општина Устипраша 3.095 жители,
 • Општина Источен Стари Град 3.185 жители,
 • Општина Отра Лука 3.319 жители,
 • Општина Љубиње 4.258 жители,
 • Општина Осмаци 4.807 жители,
 • Општина Калиновиќ 4.871 жители,
 • Општина Хан Пијесак 4.902 жители,

Природно движење на населението [12][13][уреди | уреди извор]

Број на жители (проценка) Родени Починати Природна промена Стапка на наталитет Стапка на морталитет Природна промена
1996. 1.193.656 11.939 10.676 1.263 10,0 8,9 1,1
1997. 1.194.919 13.374 11.464 1.910 11,2 9,6 1,6
1998. 1.196.829 13.046 12.123 923 10,9 10,1 0,8
1999. 1.197.086 13.995 12.152 1.843 11,7 10,2 1,5
2000. 1.196.395 13.643 12.960 683 11,4 10,8 0,6
2001. 1.195.299 13.047 12.932 115 10,9 10,8 0,1
2002. 1.194.178 12.336 12.980 -644 10,3 10,9 -0,5
2003. 1.192.622 10.537 12.988 -2.451 8,8 10,9 -2,1
2004. 1.190.526 10.628 13.082 -2.454 8,9 11,0 -2,1
2005. 1.187.940 10.322 13.802 -3.480 8,7 11,6 -2,9
2006. 1.185.145 10.524 13.232 -2.708 8,9 11,2 -2,3
2007. 1.182.217 10.110 14.146 -4.036 8,6 12,0 -3,4
2008. 1.179.717 10.198 13.501 -3.303 8,6 11,4 -2,8
2009. 1.177.995 10.603 13.775 -3.172 9,0 11,7 -2,7
2010. 1.176.419 10.147 13.517 -3.370 8,6 11,5 -2,9
2011. 1.174.420 9.561 13.658 -4.097 8,1 11,6 -3,5
2012. 1.173.131 9.978 13.796 -3.818 8,5 11,8 -3,3
2013. 1.171.179 9.510 13.978 -4.468 8,1 11,9 -3,8
2014. 1.167.082 9.335 14.409 -5.074 8,0 12,3 -4,3
2015. 1.162.164 9.357 15.059 -5.702 8,1 13,0 -4,9
2016. 1.157.516 9.452 13.970 -4.518 8,2 12,1 -3,9
2017. 1.153.017 9.339 14.663 -5.324 8,1 12,7 -4,6
2018. 1.147.902 9.568 14.763 -5.195 8,3 12,9 -4,6

Тековна витална статистика [14][уреди | уреди извор]

 • Број на родени јануари-септември 2018 година = врска= 6.756-ти
 • Број на родени јануари-септември 2019 година = врска= 6.638-та
 • Број на смртни случаи јануари-септември 2018 година = врска= 10.886.
 • Број на смртни случаи јануари-септември 2019 година = врска= 11.229
 • Природен прираст јануари-септември 2018 година = врска= -4.130-ти најчест
 • Природен пораст јануари-септември 2019 година = врска= -4.654. најчести

Литература[уреди | уреди извор]

 • Врањеш, Рајко и други (2016). Попис становништва, домаћинстава и станова у Републици Српској 2013. Резултати пописа (PDF). Бања Лука: Републички завод за статистику Републике Српске.
 • Грабељшек, Драгана и други (1994). Национални састав становништва ФНР Југославије: подаци по насељима и општинама. Књ. 3 (PDF). Београд: Савезни завод за статистику.
 • Комић, Јасмин и други (2019). Статистички годишњак Републике Српске, 2019 (PDF). Бања Лука: Републички завод за статистику. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-07-11. Посетено на 2020-04-04.
 • Драгичевић, Милена и други (2015). Статистички годишњак/љетопис Федерације БиХ 2015. Сарајево: Федерални завод за статистику.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Мјесечни статистички преглед за новембар 2018. год. на сајту Републичког завода за статистику РС
 2. 2,0 2,1 Грабељшек 1994.
 3. Драгичевић 2015.
 4. „Становништво према националној припадности, попис 1991“ (PDF). стр. 1. Посетено на 28 март 2020.
 5. Становништво према националној припадности и површина насеља, попис 1991., Босна и Херцеговина
 6. „Архивирана копија“. Архивирано од изворникот на 5 март 2016. Посетено на 1 септември 2015.
 7. 7,0 7,1 Процјена броја становника за Републику Српску
 8. Завод за статистику Републике Српске
 9. Srpska objavila svoje rezultate popisa; pogledajte kompletne rezultate (VIDEO)
 10. 10,0 10,1 10,2 Врањеш 2016.
 11. Попис становништва, домаћинстава и станова у Републици Српској 2013, РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА
 12. „Statistical Yearbook of Republika Srpska 2019“ (PDF). Republic of Srpska Institute of Statistics. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-07-11.
 13. „STATISTICAL BULLETIN 2019“ (PDF). Republic of Srpska Institute of Statistics. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-07-11.
 14. „Mjesečni statistički pregled“.