Делани (Горна Лужица)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Розентал со својата црква

Делани (горнолужички за „низина“) — вообичаеното име за нискиот, поголем дел од поранешниот имот на опатијата Сент Мариенстерн во Паншвиц-Кукау во германска Лужица. Регионот е во центарот на областа Бауцен покрај реката Клостервасер во Горна Лужица. Се наоѓа помеѓу селата Рекелвиц (горнолужички: Worklecy) на југ и Витихенау (горнолужички: Kulow) на север и е дел од срцето на денешниот лужичко јазичен регион.

Други села во Ралбиц-Розентал се Ралбиц, Розентал, Шенау и Солшвиц. Од 16-ти до 19-ти век, сите гореспоменати села паднале на територијата на опатијата Мариенстерн и затоа жителите сè уште се католици денес.