Декларација на Конференцијата на Обединетите Нации за човековата околина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Декларацијата на Конференцијата на Обединетите нации за човековата околина или Стокхолмска декларација била усвоена на 16 јуни 1972 година од Конференцијата на Обединетите нации за човековата околина на 21-от пленарен состанок како прв документ во меѓународното еколошко право што го признава правото на здрава животна средина. Во декларацијата, нациите се согласиле да прифатат одговорност за какви било влијанија врз животната средина предизвикани од нивните постапки.[1]

Содржина на Декларацијата[уреди | уреди извор]

Документот започнува со седум прокламации кои ја покриваат глобалната природа на еколошките проблеми и наведува дека за решавање на нив ќе биде потребна голема соработка меѓу народите. Овие прокламации заклучуваат дека напорите за зачувување и подобрување на животната средина ќе имаат корист за сите луѓе и нивните потомци.[2] [3] Потоа, во декларацијата се наведени дваесет и шест принципи кои треба да ги водат нациите преку нивните одговорности. Акциониот план е поделен во три категории, вклучувајќи проценка на животната средина наречена Земјенчасовник, управување со животната средина и 109 мерки за поддршка.

Следење[уреди | уреди извор]

Декларацијата од Рио од 1992 година ја „реафирмира“ Декларацијата од Стокхолм и се обидува да ја надгради истата.[4]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Astrachan, Anthony (17 март 1972). „Goals for Environment Talks Listed“. The Washington Post, Times Herald.
  2. „Report of the United Nations Conference on the Human Environment“. United Nations. A/CONF.48/14/Rev.1.
  3. UNEP. „Stockholm 1972 - Declaration of the United Nations Conference on the Human Environment - United Nations Environment Programme (UNEP)“. www.unep.org. Архивирано од изворникот на 14 март 2015. Посетено на 24 април 2021.
  4. United Nations General Assembly, Rio Declaration on Environment and Development, објавено на 12 август 1992, посетено на 24 април 2021