Прејди на содржината

Дезинфлација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дезинфлацијата претставува стопирање на постојаното зголемување на цените на стоките или услугите, односно намалување на процентот на инфлацијата. Дизинфлацијата е често поврзана со дефлацијата, која пак се занимава со намалувањето на цените во одреден временски период. Доколку во некоја земја или регион се случи дезинфлација, овој период од економски раст на тој регион се смета за позитивен во сооднос со економијата. Доколку дизфлацијата се појавува неколкупати во годината како и во наредните неколку години доаѓа до стабилизирање на самите економски индикатори во определена земја или регион.