Девојка (кинеско соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Плочка од стреа со приказ на Црната Желка

Дворец Девојка (女宿, пинјин: Nǚ Xiù) — еден од дваесет и осумте дворци на кинеските соѕвездија. Припаѓа на северните дворци на Црната Желка.

Астеризми[уреди | уреди извор]

Македонско име Кинеско име Европско соѕвездие Број на ѕвезди Претставувајќи
Девојка Водолија 4 Женски работи, ткаење, базалтик на желка или змија
Дванаесет држави [белешка 1] 十二國 Јарец 16 Дванаесет држави на Стара Кина
Бисери на женска облека 離珠 Орел / Водолија 5 Општествената положба на жената и украсни монистра
Расипана тиква 敗瓜 Делфин 5 Расипана диња
Добра тиква 瓠瓜 Делфин 5 Еден вид зелена диња бела
Небесен Форд [белешка 2] 天津 Лебед 9 Фериботот на Галакси, мост преку Млечниот Пат
Си Џонг 奚仲 Лебед 4 Си Џонг бил пронаоѓач на коли кои живееле за време на династијата Сиа
Кошница за листови од црница 扶筐 Змеј 7 Лист од дудинка и опрема

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Дванаесет држави се однесува на овие стари кинески држави во раздобјето на пролетта и есента и раздобјето на завојувани држави: Чу (楚), Дај (代), Хан (韓), Ѓин (晉), Ќи (齊), Ќин (秦), Веј (魏), Јен (燕), Јуе (越), Џао (趙), Џенг (鄭), Џоу (周).
  2. Небесен Брод се однесува на овие ѕвезди: Гама Лебед, Делта Лебед, 30 Лебед, Алфа Лебед, Ну Лебед, Тау Лебед, Ипсилон Лебед, Зета Лебед и Епсилон Лебед. Гама Лебедот е познат како 天津一 (Тјен Ѓин Ји, македонски: првата ѕвезда на Небесниот Брод.).