Прејди на содржината

Девол (град)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Девол (грчки: Δεβόλι) — средновековен град, важен административен, црковен и културен центар на средновековната македонска цивилизација. Градот се наоѓал покрај истоимената река во денешна југоисточна Албанија.

Денешната Општина Девол во Горичката област е наречена по овој стар град