Двоична слика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сликата на знакот за соседско набљудување е бојата на преден план, додека остатокот од сликата е бојата на заднината.[1] Во областа на препознавање слики, ова често се нарекува „двотонална слика“.

Двоична слика или бинарна слика (англиски: Binary image) — цифрена слика што има само две можни вредности за секој пиксел. Вообичаено, двете бои што се користат во двоичната слика се бела и црна, иако може да се користат кои било две бои. Ова значи дека секој пиксел е зачуван како еден бит — т.е. 0 или 1. Имињата „црно-бело“, „Ц & Б“ или „еднобоен“ често се користат за оваа замисла, но исто така може да означи која било слика што има само еден примерок по пиксел, како што се сликите во сивата скала.[2] Во Фотошоп, двоичната слика е иста како и слика во режимот „Bitmap“ (растерска слика).[3] Двоичните слики можат да се толкуваат како подмножества на квадратната решетка Z2, а полето на морфолошка обработка на слики во голема мера бил вдахнат од овој став.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Conversion of a Color Image to a Binary Image“. CoderSource.net. 2005-04-18. Архивирано од изворникот на 2008-06-10. Посетено на 2008-06-11.
  2. „Top games tagged 1-bit“. itch.io (англиски). Посетено на 2021-04-29.
  3. „Photoshop Fundamentals: Working With Different Color Modes“.
  4. „Photoshop Fundamentals: Working in Different Color Modes“. Graphics.com (англиски). Посетено на 2017-10-28.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]