Двогрба камила

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Camelus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Двогрба камила
Двогрба камила
припитомен
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Camelus
Вид: Двогрба камила
Научен назив
Camelus bactrianus
Линеј, 1758
Синоними[1]

Двогрба камила (латински: Camelus bactrianus) — типична камила од средноазиските степи и пустини. Од едногрбите камили се разликуваат во тоа што имаат две грпки[2]. Научното име го добила по Бактрија[3], античка држава, која постоела на тлото на Средна Азија. Првпат биле претставени на запад за време на тргување на „Патот на свилата“.[4], кога арапските трговски каравани стигнувале до Римската Империја.

На светот живеат околу 1,5 милиони бактриски камили. Во дива состојба ги има помалку од илјада, во Монголија и северозападна Кина.

Издржливост и исхрана[уреди | уреди извор]

Рана анимација од 1887 година

Бактриската камила може да издржи без вода 4 до 5 дена, а може да испие околу 60 литри вода во рок од 10 минути. Може да трча со брзина до 40 км/ч. Заради втирата грпка поиздржливи се и поудобни од едногрбата камила, а поднесуваат и пониски температури, па се од големо значење за горските ланци на Памир и Хиндукуш, и затоа биле најважното превозно средство на „Патот на свилата“.

Живеат од 40 до 50 години.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Двогрба камила во Зоо Скопје.

Двогрбите камили се дневни животни, ноќе спиејќи на отворено и дење барајќи храна. Тие се првенствено тревојади. Со цврсти усти кои можат да издржат остри предмети како трње, тие можат да јадат растенија суви, бодливи, солени или горчливи и можат да внесат буквално секаков вид на вегетација. Кога други извори на хранливи материи не се достапни, овие камили може да се хранат со трупови, гризајќи коски, кожа или разни различни видови месо. Во поекстремни услови, тие можат да јадат секаков материјал што ќе го најдат, кој вклучува јаже, сандали, па дури и шатори. Нивната способност да се хранат со широк спектар на храна им овозможува да живеат во области со ретка вегетација. Првиот пат кога храната е проголтана, не е целосно џвакана. Делумно мастираната храна оди во стомакот и подоцна се враќа назад за понатамошно џвакање.

Двогрбите камили припаѓаат на прилично мала група животни кои редовно јадат снег за да ги обезбедат своите потреби за вода. Животните кои живеат над снежна покривка можеби имаат врска со ова, бидејќи снегот и мразот можат да бидат единствените облици на вода во текот на зимата, и со тоа, нивниот опсег е значително зголемен. Латентната топлина на снегот и мразот е голема во споредба со топлинскиот капацитет на вода, принудувајќи ги животните да јадат само мали количини истовремено.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Предлошка:MSW3 Artiodactyla
  2. „Bactrian Camel“. EdgeofExistence.org. EDGE. 2010.
  3. „Camels – Old World Camels“. Science Encyclopedia. Net Industries. Посетено на 29 November 2012.
  4. Potts, Daniel (June 2005). „Bactrian Camels and Bactrian-Dromedary Hybrids“. The Silk Road Foundation Newsletter. The Silk Road Foundation. Посетено на 13 January 2013.
  5. Wand, C.; Richardson, C. (ноември 2009). „Replacing Water with Clean Snow for Ewes and Beef Cows“ (PDF). OMAFRA.gov.on.ca. Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs. Архивирано од изворникот (PDF) на 2 април 2015. Посетено на 15 април 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]