Двобој за јужната пруга

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Двобој за јужната пруга“ (српски: Двобој за јужну пругу) – југословенски филм од 1978 година, во режија на Здравко Велимировиќ. Главните улоги ги толкуваат: Драгомир Бојаниќ Гидра, Воја Мириќ, Нада Војиновиќ, Неда Спасојевиќ, Душан Војновиќ.[1]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Во октомври 1941 година, партизаните од јужна Србија и од Македонија добиваат наредба од Главниот штаб на партизанските единици на Југославија да ги уништат железничките пруги: Ниш - Скопје - Солун и на пругата Ниш - Пирот - Софија. Така започнува долготрајниот и исцрпувачи двобој за пругите кои се од големо значење за снабдувањето на германската војска.

Наводи[уреди | уреди извор]