Прејди на содржината

Дванаесет големи празници

Од Википедија — слободната енциклопедија

Воскресението Христово е најголем празник, уште и нарекуван „празник над празниците“. Покрај него, постојат и други празници кои се од големо значење во православната црква, наречени дванаесет големи празници.

Осум големи празници во чест на Исус Христос и четири големи празници во чест на Богородица ги сочичнуваат дванаесетте големи празници: