Дванаесет годови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дванаесет годови (српски: Дваест годова) — збирка раскази на српскиот писател Мирослав Јосиќ Вишњиќ. Расказите најпрвин биле објавени како додаток на списанието „Књижевна реч“ бр. 33 од јануари 1975 година, под насловот „Девет годови“, а во 1977 година биле објавени како заедничко издание на „Рад“, „БИГЗ“ и „Народна књига“.[1] Збирката е посветена на Мирјана.[2]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката ги содржи следниве раскази, групирани во четири циклуси:[3]

  • Хербариум 1
* Темниот вилает
* Мравите на госпоѓата Катја
* Коњите на мојот вујко Димитрије
* Оглас
* Наследник
* Уметник на армоника
  • Хербариум 2
* Годишни времиња
* Белиот дедо
* Чкрап
* Приказна за театарот
* Олкав Иванден
* Сечење под јазикот
* Родолсов
* Истурање
* Што мислат луѓето
* Имаш стрико
* Ѓурка и Даница
* Ноќни ументици
* Шугата, вистинска љубов
* Кобила
* Мудрец
* Жива
* Брата
* Дошол-заминал вујче
* Шинтери
  • Хербариум 3
* Исти
* Сведоци
  • Хербариум 4
* Групен некролог

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Пишчеве напомене“, во: Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 283.
  2. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 93.
  3. Мирослав Јосиħ Вишњић, Сабране приповетке. Београд: Драганић, 1995, стр. 91-241.