Прејди на содржината

Дафина Зеќири (композитор)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дафина Зеќири Нуши (родена на 1 април 1984 година во Приштина, СФР Југославија ) е косовско-албанска композиторка за оркестарска музика, камерна музика и хорска музика која била изведувана во Европа и на други места. [1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Зеќири студирал на Конзерваториумот „Пренк Јакова“ во Приштина од 1997 до 2002 година. Студирала музичка композиција кај Менди Менѓиќи на Универзитетот во Приштина, а дипломирала во 2007 година. Нејзината магистерска работа беше кај Јана Андреевска на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје Дипломирала во 2011 година.

Во 2009 година ја основа организацијата Косовските жени во музиката, NEO MUSICA, и стана членка на Меѓународниот комитет за чест на Fondazione Adkins Chiti: Donne in Musica .

Нејзините дела се претежно инструментални, почнувајќи со Quasi Variazione за пијано (2000), Дијалог за виолина и пијано (2001) и Атмосфери за флејта и пијано (2002). Вокалните композиции вклучуваат дела за мешан хор како Мајка ми, на текст на Пашко Васа (2001), Одисеа (2008) и Атмосфери за хор со оркестар (2005). Соло поставките вклучуваат Кога ќе дојдеш за мецосопран и пијано (2002), на текст на Бајрам Ќерими и О лоша птица за тенор и пијано (2009). Подоцнежните композиции од нејзиното време на универзитетот во Скопје вклучуваат Варијации за симфониски оркестар (2011), Исчезнат за соло виола (2011), Спомен за виолина и оркестар (2010), Приказна за Марија за актер, флејта, виолина, гитара и пијано (2010 година ), и All In за флејта, обоа, сопран саксофон и виолончело (2009). [2]

Нејзините дела беа изведени на фестивалот Денови на македонската музика во 2011 година и на фестивалот ДАМ во Приштина во 2010 година. Исто така во 2010 година во Лондон, ОК, Сон за соло виолина, 2007) се слушаше за време на Проектот на Британскиот музеј Трговија и патување 1830–2030 во септември, и други дела во Музичката сала Вилтон во октомври. Во 2009 година, Атмосфери за хор и оркестар ја освоија наградата Теодор Фронт [3] од Меѓународната алијанса за жени во музиката . На почетокот на 2012 година, новото дело „Варијации за пијано“ ја освои втората награда на Конкурсот на композитори на фестивалот „Шопен Косово“. На конкурсот организиран од Министерството за култура на Косово во април 2012 година, нејзиното дело Зарет („Околу“) ја освои наградата во категоријата камерна музика. [4]

Нејзините дела се изведени од Питер Шепард Скаервед, Штефен Шлаермахер, Офели Гајард, Жан Жак Балет, Ана Моро, Ана Клет, Хеге Валделанд, Виктор Мануел Моралес, Евангелина Рејес, Анина Воерле, Бит Маријан Ајрманшах, Лоренц Радован, , Гезим Белегу, Миалтин Жежа итн.

Наводи[уреди | уреди извор]

https://cci.musicaneo.com/13828_dafina_zeqiri.html

  1. Dam Festival catalogue 2nd,3rd Edition
  2. A list of works up to 2008 is available at http://www.composers21.com/compdocs/zeqirid.htm.
  3. See list of winners at http://www.iawm.org/oppsComp_snm_past.htm Архивирано на {{{2}}}..
  4. Announced at http://www.koha.net/?page=1%2C5%2C94261 and http://www.mkrs-ks.org/?page=1,6,256.

https://cci.musicaneo.com/13828_dafina_zeqiri.html