Дарио Панковски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дарио Панковски
Познат(а) и какоДарио
Роден(а)23 јануари 1963
Скопје, СР Македонија
ЖанровиПоп
Фанк
Латино
ЗанимањаПејач, текстописец
Период на активност1980–денес

Дарио Панковски или познат само како Дарио (23 јануари 1963 во Скопје) — македонски поп-пејач и композитор.

Бон-Тон[уреди | уреди извор]

Дарио Панковски својата музичка кариера ја започнал во 1980 како дел од новоформираната њу-вејв музичка група Бон-Тон. Најпознати хитови од тоа време се: Добрите девојки,Таа Мала Маја и Старо Купувам. Со Бон-Тон, Дарио учествувал на неколку фестивали од кој најзначаен е Макфест.

По распаѓањето на групата, Дарио на неколку пати учествувал на Макфест, како солист.

Миг-21[уреди | уреди извор]

Во 1992 година била формирена групата Дарио и Миг-21. Истата година бил издаден нивниот прв албум насловен како „Бактерија“. Од овој албум најголеми хитови станале песните: „Ладна како камен“, „Косоока“ и „Викни ме на чај“.

По неколкуте промени во составот на членовите на групата, во 1994 година бил издаден нивниот втор албум насловен како „Фанки саунд“. Од овој албум најголеми хитови станале песните: „Дај да заспијам“, „Сети се“ и „Секој сака“. Песната „Дај да заспијам“, која претставува латино-балада, била прогласена за хит на годината во 1994 година. Во овој период излегла и најпозната песна „Дупла вотка“ која ги соборила сите рекорди и се задржала долго време на топ листите.

Во 1996 групата била прогласена за најдобра на годината. Во 1998 година се одржале двата големи концерти во Универзална сала со масовна посетеност.

Соло кариера[уреди | уреди извор]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Со Миг-21:

  • Бактерија (1992)
  • Фанки саунд (1994)

Соло албуми:

  • Исток, запад, север, југ (2001)
  • Сите порази и победи (2004)
  • Dario - 25 Live (2006)
  • Човек без спомени (2008)
  • Ако силно посакам... (2016)

Спотови[уреди | уреди извор]

Спот Година Режисер
Здравје боже -
Земи се - -
Дај да заспијам - -
Се смеам за да не заплачам 2004 -
Плачела 2007 Дарко Антоновски
Човек без спомени 2008 Дарко Антоновски
Зборови погрешни 2012 Александар Ристовски-Принц
Има еден град 2015 Фабрика
Не ми е страв 2015 Фабрика
Што е мое ќе си дојде 2016 Фабрика
Со тебе и без тебе 2016 Фабрика
Што је моје то че дочи 2018 Кристијан Габроски,Андреа Панковска

Надворешни врски[уреди | уреди извор]