Данон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Груп Данон (на француски: Groupe Danone) е меѓународен производител на хранливи стоки со седиште во Франција. Данон е водечки производител на млечни производи, минерална вода, бисквити и детски храни.

Компанијата е 4-ти по големина во Европа по производсвто на хранлива стока со обем на продажбите од 13 милјарди евра (2005).

Данон е основан во 1917 година од Исак Карасо во Барселона, Каталонија, Шпанија, како мала фабрика за кисело млеко, слабо познато во Западна Европа во тоа време. Исак ја крстил марката по својот син Даниел, чи прякор на каталонски е Данон. Десет години подоцна е отворена првата фабрика во Франција, но по времето на Втората светска војна компанијата се преместила во Њујорк, каде што е основан Dannon Milk Products Inc. Во 1958 Данон се враќа во Париз, каде што и денес се наоѓа неговото седиште.

Основни трговски марки:

  • млечни продукти: Danone, Atimel, Activia
  • минерална вода: Volvic, Evian, Wahaha, Aqua
  • бисквити: Lu

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]