Данаја (Климт)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Данаја
Творец Густав Климт
Година 1907 (1907)
Димензии 77 см × 83 см
Место Галерија Виртле, Виена, Австрија

Данаја (германски: Danaë) ― маслена слика од Густав Климт, создадена во 1907 година. Пример за симболика, платното е со димензии 77 x 83 см, а се наоѓа во Галеријата Виртле во Виена. Данаја била позната тема во раните 1900-ти за многу уметници; таа била користена како квинтесенцијален симбол на божествената љубов и трансценденција.

Предмет и состав[уреди | уреди извор]

Додека била затворена од нејзиниот татко Акрисиј, кралот на Аргос, во бронзена кула, Данаја била посетена од Зевс, симболизиран овде како златен дожд што тече меѓу нејзините нозе. Од лицето на субјектот се гледа дека таа е возбудена од златниот поток.

Во ова дело таа е завиткана во кралски пурпурен превез кој се однесува на нејзината кралска лоза. Некаде по нејзината небесна посета, таа го родила синот Персеј, кој подоцна во грчката митологија се наведува дека ја убил страшната Медуза и ја спасил Андромеда.

Многу рани портрети на Данаја биле еротски; други слики завршени во сличен стил се Климтовите Лек (1900–1907) и Водни змии (1904–1907).[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Payne, Laura. Klimt. Bath, UK: Parragon Publishing, 2004.