Данаил Несторов Фрчкоски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Данаил Несторов Фрчкоски (1870-1950) бил македонски зограф.

Бил роден во Галичник во 1870 година, син на зографот Нестор. Во 1886 заедно со својот татко и со Овентиј Исаиев Фрчкоски заминале во Влашко на покана на зографот Јосиф М. Ѓурчинов, кој ги повикал за да работат заедно. Во Влашко остануваат сѐ до 1894 година.

Работел икони и живопис за повеќе цркви и манастири во Бугарија и Македонија. Насликал околу 36 цркви во Тетовско и Гостиварско a негово најпознато дело е иконостасот за црквата „Св. Кирил и Методиј“ во Тетово.