Дамдин Сухбатор (плоштад)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Плоштадот „Дамдин Сухбатор“ (монголски: Сүхбаатарын талбай) е главниот плоштад на Улан Батор во Монголија. Името на плоштадот е според големиот монголски херој Дамдин Сухбатор, водач во револуцијата од 1921 година.

Плоштадот Дамдин Сухбатор

Главните згради на плоштадот се зградата на владата, Голомт Банка, Централната Пошта, Културната Палата и до 2005 година мавзолеј на Сухбатор. Покрај статуата на Сухбатор во средината, можат да се најдат и други статуи на плоштадот како: статуи на Џингис Кан и две на генерали од војската на Џингис Кан, Џамсрангин Самбу на северозапад и Санџасуренгин Зориг на југозападната страна на плоштадот.