Далеку е сонцето (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Далеку е сонцето“ (српскохрватски: Далеко је сунце) — филм од 1953 година, режиран од Радош Новаковиќ, заснован врз истоимениот роман на Добрица Ќосиќ. Главните улоги ги играат: Драгомир Фелба, Бранко Плеша, Раде Марковиќ, Олга Брајевиќ и Рахела Ферари.[1].

Синопсис[уреди | уреди извор]

Притиснат од силната германска војска, штабот на еден партизански одред одлучува одредот да ја напушти планината Јастребац. Гвозден, селанец од тој крај, инаку храбар борец, се спротивставува на таа одлука и се заканува дека ќе го напушти одредот. Во интерес на дисциплината, тој е осуден и веднаш стрелан, иако целиот одред го жали...

Наводи[уреди | уреди извор]