Далај-лама

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Далај лама)
Прејди на: содржини, барај

Далај-лама[1] — врховен поглавар на тибетските будисти, што го сметаат за бог на земјата, а не само божји намесник. Оваа традиција потекнува од 1391. Ламаистите веруваат дека далај-ламата е бесмртен, дека му старее само телото и, кога тоа ќе умре, неговиот дух поминува во некое момче што е однапред определено за наследник на покојниот лама; додека да порасне тоа дете, врховната власт ја врши панчен-лама или таши-лама.

До сега имало 14 далај-лами:

Име Слика Живеел Владеење На тибетски звучи
1. Гендун Друп 1Dalai.jpg 1391–1474 нема Гедун Чуб
2. Гендун Ѓацо 2Dalai.jpg 1475–1541 нема Гедун Ѓацо
3. Сонам Ѓацо 1543–1588 1578–1588 Сојнам Ѓацо
4. Јонтен Ѓацо 4Dalai.jpg 1589–1616 1601-1616 Јоиндаин Ѓацо
5. Лозанг Ѓацо NgawangLozangGyatso.jpg 1617–1682 1642–1682 Лобзанг Ѓацо
6. Цангјанг Ѓацо 6Dalai.jpg 1683–1706 1697–1706 Цангјанг Ѓацо
7. Келзанг Ѓацо 7Dalai.jpg 1708–1757 1751–1757 Гаизнг Ѓацо
8. Џамфел Ѓацо 8Dalai.jpg 1758–1804 1786–1804 Ќамбе Ѓацо
9. Лунгток Ѓацо 9Dalai.jpg 1806–1815 (1808–1815) Лунгдог Ѓацо
10. Цултрим Ѓацо 10Dalai.jpg 1816–1837  ?-1837 Цучим Ѓацо
11. Кедруп Ѓацо 11thDalaiLama1.jpg 1838–1856 1844–1856 Каичиб Ѓацо
12. Тринли Ѓацо 12thDalai Lama.jpg 1857–1875 11 март 1873-1875 ? Чинлаи Ѓацо
13. Тубтен Ѓацо 13th Dalai Lama Thubten Gyatso.jpg 1879–1933 1895–1933 Тубдаин Ѓацо
14. Тенцин Ѓацо Dalai Lama at WhiteHouse (cropped).jpg 1935 1950
(во прогонство)
Даинзин Ѓацо

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „далај-лама“ — Лексикон на македонскиот јазик на офф.нет