Даксиатитан

Од Википедија — слободната енциклопедија


{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Даксиатитан|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Даксиатитан
Daxiatitan
Daxiatitan.jpg
Монтирана фрлија скелет
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Даксиатитан
Вид: Даксиатитан
Daxiatitan
Биномен назив
Даксиатитан binglingi
Јои и други, 2008

Даксиатитан (Daxiatitan) (што значи „гигант Даксија“ по притока на Јелов реката) е род на диносаурус титаносаурус сауропод од долниот креда на сливот Ланжу, провинција Гансу, северозападнаКина. [1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

Даксиатитан бил исклучително голем диносаурус, проценет на 23-30 метри. Врз основа на ширината на бедрената коска од 57 см, тежината на овој диносаурус била пресметана на околу 35 000 кг во јануари 2020 година.

Како Euhelopus и Huanghetitan, тој имаше енормно долг врат[2].

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Познато е од фосили, вклучувајќи неколку пршлени на вратот, плешката на рамото и коска на бутот[3].

Класификација[уреди | уреди извор]

Димензиите на пршлените пршлени овозможуваат да се процени должината на вратот на околу 12 метри. Должината на целото животно била најмалку 30 метри. Структурата на фемурите докажува дека се движел со екстремитетите повеќе странично од другите сауроподи. Кладистичките анализи покажале дека бил основен претставник на титаносаурусите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Daxiatitan pictures and facts
  2. Daxiatitan binglingi: a giant sauropod dinosaur from the Early Cretaceous of China
  3. „Daxiatitan“. Архивирано од изворникот на 2020-07-03. Посетено на 2021-02-26.