Давител против давител

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Давител против давител“ (српскохрватски: Давитељ против давитеља) — филм од 1984 година, режиран од Слободан Шијан. Главните улоги ги играат: Ташко Начиќ, Никола Симиќ, Соња Савиќ, Рахела Ферари, Јелисавета Сека Саблиќ, Срѓан Шапер итн.[1].

Синопсис[уреди | уреди извор]

дејствието на филмот се одвива во Белград. Во градот се појавува непознат давител (го игра Начиќ) чии жртви се девојки кои сакаат каранфили. Полицискиот инспектор Огњен Страхињиќ (го игра Симиќ) се обидува да го реши случајот, но состојбата ја усложнуваат младиот пејач Спиридон Копицл (го игра Шапер), кој се наоѓа во телепатска врска со давителот, како и неговата симпатија, новинарката Софија Мачкиќ (ја игра Савиќ), која на приказната ѝ дава голем публицитет...

Наводи[уреди | уреди извор]