Дабар (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реката Дабар во близина на Сански Мост, БиХ

Дабар е река која тече недалеку од Сански Мост. Карактеристична е по тоа што бреговите на реката се нанеселни од извориштето па сè до таканаречените Дабарски пештери до влевањето во реката Сана, 6–7 km низводно.

Реката Дабар е богата со риби осовено лосос и е омилено излетиште за жителите од населбата Сања. Секоја година на реката Дабар се одржува меѓународниот турнир Fly Fishing при крајот на месецот мај.