Дабар (жупа)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дабар ― жупа односно дел од средновековното кнежевство Захумје (подоцна „Хум“). Првпат се споменува во 10 век, во „За управување на Империјата“, како еден од петте населени градови на Захумје.[1] Бил викан Добрискик. Дабар бил сместен околу Дабарското Поле, и граничел со Дубрава на запад, Невесиње на север, Фатница на исток и Попово на југозапад. Етимологијата на топонимот Дабар е поврзан со животното дабар.

Имало друг регион со истото име во долината на реката Лим, кој бил дел од Српското Кралство до 1373 година, кога босанскиот бан Твртко I го приклучил во неговата држава.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. SANU 1954.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Ђуро Тошић (2005). Средњовјековна хумска жупа Дабар. Istorijski institut. ISBN 978-86-7743-053-5.
  • Radmilo Pekić (2005). Жупа Дабар у средњем вијеку. Bileća: Српско просвијетно и културно друштво Просвјета. ISBN 978-99938-90-00-3.
  • Ljubo Mihić (1975). Ljubinje sa okolinom. Dragan Srnic.
  • SANU (1954). „Жупа Дабар“. Srpski etnografski zbornik. 67. Srpska akademija nauka i umetnosti.