Прејди на содржината

СУ „Илија Николовски Луј“ - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија

ДМБУЦ „Илија Николовски Луј“

Место
Општина: Центар
Место: Скопје
Адреса: ул. Црвена скопска општина бр. 4, Скопје
Основни информации
Директор: м-р Даница Стојанова
Контактни информации
Портал www.dmbuc.edu.mk

„Илија Николовски Луј“ — средно училиште во Скопје, Општина Центар.

Основање и развојот

[уреди | уреди извор]

Државниот музичко-балетскиот училиштен центар „Илија Николовски - Луј“ од Скопје, основан 1945 година, е училиште од посебен интерес за државата. Во него се образуваат кадри од музичката и балетската уметност и како единствен центар од ваков вид тој претставува јадро од кое произлегуваат идните музички и балетски уметници и педагози, кореографи, диригенти, композитори и други музички и балетски културни дејци.

Центарот е поделен на основно и на средно образование. Дејноста во основното музичко и балетско образование се одвива во две насоки: масовно ширење на музичката и балетската култура и професионално насочување на учениците од основниот оддел кон средното насочено образование. Во основното музичко и балетско образование се опфатени ученици од градските и приградските населби на Скопје. Во средното образование се образуваат кадри од образовните профили: музичар-изведувач, музичар теоретичар, балетски играч - балерина и фолклорен играч. Во средно образование се опфатени ученици од различни градови на Република Македонија. Образовниот профил музичар изведувач ги опфаќа следниве професии: пијанист, виолинист, виолист, виолончелист, контрабасист, гитарист, харфист, флејтист, обоист, кларинетист, саксофонист, хорнист, тромбонист, фаготист, трубач, соло пејач, хармоникаш, изведувач на ударни инструменти.

Учество на натпревари

[уреди | уреди извор]

Освоени награди

[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште

[уреди | уреди извор]

Познати личности кои предавале во ова училиште

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]