ДИВАГ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Симбол
Трамвај ГT6 во Груѓондз, Полска
Трамвај ГT8 во Познањ, Полска

ДИВАГ АГ (DÜWAG) е поранешна компанија со седиште во Крефелд, Северна Рајна-Вестфалија, Германија. Била меѓу главните производители на железнички возила во земјата. Компанијата е продадена на "Сименс Веркерстехник" во 1999 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Основана е во 1898 година како "Вагонфабрик Уердинген" АГ во Уердинген. По спојувањето со "Диселдорфер Вагонфабрик" во 1935 година железнички возила се произведуваат во Уердинген додека во Диселдорф произведуваат главно трамваи. Од 1981 година компанијата официјално го носи името "ДИВАГ". Продаваш на "Сименс" во 1999 година од "Талбот"; трансакцијата се разкинет во 2000 година. "ДИВАГ" биле поблиску до трамваи монопол во Западна Германија, како скоро секој трамвај, купен од 1960 година до денес, е произведен од компанијата.

Производи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]