Г33 (земји во развој)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сегашните членови на Г48 се прикажани во зелено.

Г33 (или Пријатели на посебни производи во земјоделството)[1] ― коалиција на земји во развој, создадена пред министерската конференција во Канкун во 2003 година, кои се координирале за време на преговорите на Светската трговска организација во кругот на Доха, особено во однос на земјоделството.

Доминирана од Индија, групата има „одбранбени“ грижи во однос на земјоделството во однос на преговорите со Светската трговска организација и се обидува да го ограничи степенот на отворање на пазарот што се бара од земјите во развој.

Додека богатите влади можат да си дозволат силно да го субвенционираат нивното земјоделство, нечесната конкуренција може да ја поткопа земјоделската економија на посиромашната земја. Земјите во развој имаат за цел да ја урамнотежат моќта преку тарифи, со цел да управуваат со сопствената безбедност на храната, да го стабилизираат опстанокот на нивното земјоделско население и да го зајакнат руралниот развој.[2]

Групата се залагала за создавање ослободување за „посебни производи“, што ќе им овозможи на земјите во развој да ослободат одредени производи од царинските ослободувања, а исто така и „посебен заштитен механизам“ кој ќе дозволи зголемување на царините како одговор на скоковите на увозот.[3]

Членки[уреди | уреди извор]

И покрај името, во моментов има 48 земји-членки.[1]

 

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Groups in the negotiations“. WTO.org. Посетено на 16 септември 2023.
  2. „Guyana and the wider world“. Stabroek News (англиски). 3 август 2008. Посетено на 16 септември 2023.
  3. Kristen, Hopewell (2015). „Different Paths to Power“. Review of International Political Economy. 22 (2): 311–338. doi:10.1080/09692290.2014.927387.