Гутенбергова Библија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гутенберговата Библија во Њујоршката јавна библиотека, купена во 1847 г.

Гутенберговата Библија или Библијата на Гутенберг (позната и како Библијата со 42 редови, Библијата Мазарин или Б42 ) била меѓу најраните големи книги печатени со употреба на подвижен метален тип во Европа произведена со масовно производство. Тоа го означи почетокот на „Гутенбершката револуција“ и ерата на печатените книги на Западот. Книгата е ценета и почитувана заради високите естетски и уметнички квалитети[1] како и поради историското значење. Тоа е издание на латинскиот вулгат, печатено во 1450-ти години од Јохан Гутенберг во Мајнц, во денешна Германија. Преживеале четириесет и девет копии (или значителни делови од копиите). За нив се смета дека се меѓу највредните книги во светот, иако досега не е продадена целосна копија од 1978 година.[2] Во март 1455 година, за тоа време идниот папа Пиј II напишал дека видел страници од Библијата на Гутенберг прикажани во Франкфурт заради промоција на изданието. Не е познато колку копии биле испечатени; писмото од 1455 година наведува извори за 158 и 180 примероци. Библијата со 36 редови, за која се вели дека е втора печатена Библија, понекогаш се нарекува и Гутенбергова Библија, но можеби е дело на друг печатач.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Niels Henry Sonne. America's Oldest Episcopal Seminary Library and the Needs It Serves. New York?: General Theological Seminary, 1953.
  • St. Mark's Library (General Theological Seminary). The Gutenberg Bible of the General Theological Seminary. New York: St. Mark's Library, the General Theological Seminary, 1963.
  • The Gutenberg Bible of 1454, Göttingen Library, Facsimile Edition, 2 vols + booklet, ed. Stephan Füssel, 1400 pp. Taschen: Cologne. На латински

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Davies, Martin (1996). The Gutenberg Bible. British Library. ISBN 0-7123-0492-4.
  2. MSNBC: In the book world, the rarest of the rare

Надворешни врски[уреди | уреди извор]