Боримечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Гургур)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Населба Боримечка се простира во таканареченото Градско Поле во источниот дел на градот Битола веднаш под Железничката станица. Во неа спаѓаат улиците:

  • Бистра
  • Боримечка
  • Индустриска
  • Прогрес

Боримечка има околу 400 куќи во кои живеаат преку 2000 луѓе. Во неа се наоѓаат: Транскоп, ЕВН, Македонија Пат, Саитис, Гранит, Македонија Стакло, Божур и Парновод со што кажува дека се работи за една од најиндустриските населби во градот. Исто така, тука се наоѓа и црквата Св.Никола .