Гунхилд Вендска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гунхилда од Венден била полска принцеза, ќерка на Миешко I од Полска, според Хрониките на Титмар од Мерсербург, Адам фон Бремен и Акта Кнутонис регис принцезата и данската викиншка кралица, наводната сопруга на кралот Свејн I од 10 век околу 960-1014). Изворите за сопругата или сопругите на Свејн се контрадикторни (тој исто така се вели дека бил оженет со Сигрид Горделивиот ), а историчарите дебатирале за тоа дали таа е Полјакот Швиетослава, на кој му е дадено друго име во нордиските извори.

Хајмскрингла[уреди | уреди извор]

Во збирката саги од 13 век, Хајмскрингла, Снори Стурлусон раскажува дека Свејн Форкберд бил заробен во напад на Јомсвикинзите и предаден на Бурислав, кралот на Венден . Како дел од нивните преговори, било договорено Свејн да се ожени со Гунхилд, ќерката на Бурислав, додека вториот да се ожени со сестрата на Свејн, Тири. Според Ганхилд, Свејн се вели дека ги имал Харалд II од Данска и Кнут Велики . Иако овој извештај се согласува со одредени аспекти на историскиот запис, постојат и разлики.

Хроничари[уреди | уреди извор]

Има слаб материјал во средновековните хроники за да се обезбедат детали во врска со браковите на Свејн од Данска:

  • Титмар од Мерзебург споменува дека ќерката на Миешко I од Полска и сестрата на Болеслав I од Полска се омажила за Свејн Форкберд и му ги дала синовите Кнут и Харолд, но тој не го споменува нејзиното име. Тиетмар е веројатно најдобро информиран од сите средновековни хроничари, бидејќи бил современик со опишаните настани и добро информиран за настаните во Полска и Данска . Тврдењето дека мајката на Харалд и Кнут била сестра на Болеслав може да објасни некои мистериозни изјави кои се појавуваат во средновековните хроники, како што е вмешаноста на полските трупи во инвазиите на Англија.
  • Адам од Бремен пишува дека една полска принцеза била сопруга на Ерик Победникот и со овој брак мајка на Олоф Скоткоунг од Шведска. Во нејзиниот втор брак со Свејн, таа станала мајка на Кнут и Харолд од Данска. Следствено, Адам ги нарекува браќа Кнут и Олоф. Некои историчари сметаат дека извештајот на Адам е неверодостоен, бидејќи тој е единствениот извор што ја наведува оваа врска.
  • Gesta Cnutonis regis во еден краток пасус споменува дека Кнут и неговиот брат отишле во земјата на Словените и ја вратиле својата мајка, која живеела таму. Тоа не мора да значи дека неговата мајка била Словенка, но сепак оваа хроника силно сугерира дека била.
  • Во „Liber vitae of the New Minster and Hyde Abbey Winchester“ има натпис дека сестрата на кралот Кнут се викала „Santslaue“ („Santslaue soror CNVTI regis nostri“), што без сомнение е словенско име. Ј Steenstrup укажува на тоа дека сестра Кнут може да биле именувани по нејзината мајка, а со тоа го сковал (сега генерално договорени) хипотеза, дека нејзиниот Стариот полски име е Świętosława, но само како реконструкција врз основа на еден спомнувањето на името на својата ќерка и хипотеза дека таа и го дала името на својата ќерка по себе.

Идентитети[уреди | уреди извор]

Предложени се неколку алтернативни толкувања на овие податоци. Ганхилд можеби е идентична со историската сопруга на Свејн. Понатаму, двојниот брак пријавен од Адам од Бремен се совпаѓа со извештајот на Хајмскрингла за Сигрид Горделивиот . Ова може да претставува конфузија помеѓу две сопруги, или може да биде дека Сигрид е збунето дупликат сеќавање на истата историска сопруга. Ова би значело дека жената наречена Гунхилд во сагите била вдовица на Ерик, како што заклучиле неколку историчари.[1] Конечно, можно е Гунхилд да е едноставно легендарен изум, кој не се базирала директно на познатата полска сопруга на Свејн.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. e.g. Lars O. Lagerqvist Kings and Rulers of Sweden ISBN 91-87064-35-9 p. 10

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Anonymous 718 at Prosopography of Anglo-Saxon England