Гунила Лундгрен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гунила Лундгрен е шведска писателка и активистка за мир и животна средина. Таа е координатор на Меѓународниот сојуз на шведски писатели. Авторка е на повеќе од 30 книги за деца (за кои добила престижни награди), преведени на многу јазици и многу книги во двојазични изданија за децата од втората генерација имигранти. Меѓу нив: Во овој широк свет, антологија на песни, песни, игри на 64 јазици, вклучувајќи ги фула, хаја, кимбунду, креолски, сомалиски, свахили, тигринија, волоф и хоса . Таа моментално изработува програма која вклучува деца од соседството на имигранти во предградието на Стокхолм, Ринкеби, и децата од јужноафриканскиот град Ланга, во близина на Кејп Таун .

Во 1972 година ја напишала својата прва книга Марица циганка (Марица ен зигенарфличка) заедно со три тинејџерки Ромки. Многу од нејзините книги се напишани во соработка со Ромите, меѓу кои и цртаната книга Sofia Z 4515, која е за Софија Таикон која го преживеала концентрациониот логор Аушвиц.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Марица циганка, (Марица ен животнарфличка), 1972 година.
  • Аљоша, 1998 година.
  • Нелсон Мандела: момчето овчар што стана претседател од Гунила Лундгрен и Керстин Гидфорс, 2000 година.
  • Utan Hus utan grav, (Без куќа, без гроб), ромски песни и песни - двојазична книга на шведски и ромски, 2002 година.
  • Црни рози - Кале Рузе, (Црни рози), двојазична книга на шведски и ромски за ромската литература, култура и историја, 2003 година.
  • Sofia Z-4515, Двојазичен на шведски и ромски, 2006 година.
  • Во овој широк свет
  • Circusliv-ett år med Brazil Jack, (Циркус Живот- една година со Бразил Џек), Фото: Малколм Џејкобсон, 2009 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]