Гунила Крајс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гунила Крајс (родена во 1958 година) е шведски применет математичар и нумерички аналитичар специјализиран за методи со множество нивоа и нумерички методи за парцијални диференцијални равенки, особено за проблеми кои произлегуваат во динамиката на течности, вклучувајќи двофазен проток, проток на смолкнување и Бургерова равенка. Таа е професорка по нумеричка анализа на Катедрата за информатичка технологија, Одделот за научно пресметување на Универзитетот во Упсала, и главна уредничка на BIT Numerical Mathematics.

Образование и кариера[уреди | уреди извор]

Крајс се заинтересирала за нумеричка анализа додека студирала градежништво на Кралскиот институт за технологија KTH . [1] Таму магистрирала применета математика во 1982 година, а докторирала во 1986 година, [2] со дисертацијата Аналитички и нумерички студии за конвергенција кон стабилна состојба на решенија на два моделски проблеми на динамиката на течности, заеднички надгледувани од Гермунд Далквист и Бјорн Енгквист . [3]

По завршувањето на докторатот, таа продолжила на Кралскиот институт за технологија KTH како доцент, почнувајќи од 1987 година, а во 1993 година била унапредена во вонреден професор и во 2003 година во редовен професор. Таа била на чело на Групата за нумеричка анализа во KTH од 2004 до 2006 година. Таа ја зазела својата сегашната позиција како професор на нумеричката анализа на Универзитетот во Упсала во 2006 година, и на чело на Секторот за научни пресметки таму со почеток во 2012 година [2] На Универзитетот во Упсала, на својата докторска студентите се вклучени Сара Захеди (р 2011), [3] која ја доби наградата на Европското математичко друштво за 2016 година за нејзината работа на динамика на течности. [4]

Таа била назначена за главен уредник на списанието BIT Numerical Mathematics во 2017 година, [5] и подоцна станала единствен уредник откако нејзиниот ко-уредник Ларс Елден се повлече од функцијата. [6]

Личен живот[уреди | уреди извор]

Крајс е ќерка на математичарот Хајнц-Ото Крајс, [7] кој исто така станал нејзин академски дедо [3] и чест соавтор. [8]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име teknat.
  2. 2,0 2,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име bltr.
  3. 3,0 3,1 3,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име mg.
  4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име ems.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име elden.
  6. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име bit.
  7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име daughter.
  8. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име ho-acm.