Гунила Герланд

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гунила Герланд (родена на 13 јули 1963 година) е шведска авторка, предавачка и дебатерка на тема Аспергеров синдром .

Биографија[уреди | уреди извор]

Гунила Герланд е родена во Стокхолм, Шведска, на 13 јули 1963 година. Нејзиниот татко го напуштил семејството, а нејзината мајка станала ментално болна алкохоличарка.[1] Нејзината автобиографија од 1996 година со наслов A Real Person: Life on the Outside (оригинален шведски наслов: En Riktig Människa ), го опишува растењето со Аспергеров синдром во несимпатична средина.[2][3][4][5][6]

Таа продолжила да пишува [7] и исто така предавала [8][9] и дебатирала за Аспергеров синдром и спектарот на аутизам. Работи како советник и едукатор на терен во Стокхолм.[10] Нејзините списи се цитирани во работата во врска со спектарот на аутизмот [11][12] и проблемите поврзани со аутизмот, како што е прозопагнозијата,[13] како додаток на начините на кои аутизмот се анализира и дискутира.[14]

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • 1996 - Вистинска личност: Животот однадвор . Тр. Џоан Тејт.ISBN 9780285636620
 • 1997 година - Добро е да прашате. . . Книга за Аспергеров синдром и високофункционален аутизам
 • 1998 година - Онаму каде што е оправдано - за човештвото, „биологизмот“ и аутизмот (ед. )
 • 2000 - Како да се разбере и третира агресивното и самоповредувачко однесување кај аутизмот? Преглед на модели на третман и сродни фактори
 • 2000 - Дознаваме за Аспергеров синдром, високофункционален аутизам и PDD .ISBN 9781853028403ISBN 9781853028403
 • 2002 - Аутизам - проблеми и можности (со Горан Хартман и Солвеиг Ларсон)
 • 2003 - Аспергеров синдром - и тогаш?
 • 2004 - Аутизам: врски и сексуалност
 • 2010 - Работа со Аспергеров синдром - занаетчиството и професионалната улога
 • 2010 година - Деца кои предизвикуваат загриженост: гледаат, разбираат и им помагаат на децата од предучилишна возраст со различен развој (со Улрика Аспефло)
 • 2013 година - Тајните на успехот за професионалците во полето на аутизмот: Инсајдерски водич за разбирање на аутизмот, животната средина и вашата улога .ISBN 9781849053709ISBN 9781849053709
 • Sainsbury, Clare; Gerland, Gunilla (1999). „An autistic perspective on live company“. Journal of Child Psychotherapy. 25: 153–161. doi:10.1080/00754179908260286.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Barnbaum, Deborah R. (2008). The Ethics of Autism: Among Them, But Not of Them. Indiana University Press. стр. 106–. ISBN 978-0-253-22013-4.
 2. Deborah R. Barnbaum, Indiana University Press, 2008 The Ethics of Autism: Among Them, But Not of Them, (see "Voices of Autism" section) Retrieved August 12, 2014
 3. Suzanne Zeedyk (editor), 2008, Jessica Kingsley Publishers, Promoting Social Interaction for Individuals with Communicative Impairments ..., (see page 180), Retrieved August 12, 2014
 4. Allen Shawn, 2011, Viking Publishers, Twin: A Memoir, (see last page of Chapter 2), Retrieved August 12, 2014
 5. Gerland, Gunilla (12 October 1997). „The Human Condition: My family and other strangers“. The Independent.
 6. Tucker, Nicholas (18 May 1998). „Prisoner in an inner world“. Times Higher Education Supplement.
 7. „Publications“. TES. 14 July 2000. Архивирано од изворникот на 3 December 2013. Посетено на 25 November 2013.
 8. Gerland, Gunilla (1999). „Living with an autistic disability“. xoomer.virgilio.it. Посетено на 16 November 2013.
 9. Bogdashina, Ol'ga (2003). Sensory Perceptual Issues in Autism and Asperger syndrome: Different Sensory Experiences, Different Perceptual Worlds. London/New York: Jessica Kingsley. стр. 14. ISBN 9780585471112. For our audience her conference on sensory problems really was an eye-opener.
 10. „Gunilla Gerland“. Jessica Kingsley Publishers. Посетено на 12 August 2014.
 11. Rhode, Maria (2004). „What Does It Feel Like? Two First-Person Accounts by Adults with Asperger's Syndrome“. Во Rhode, Maria; Klauber, Trudy (уред.). The Many Faces of Asperger's Syndrome. Tavistock Clinic series. London/New York: Karnac. стр. 70–85. ISBN 9781849404495.
 12. Sharp, Sonia (1999). „Preventing and managing specific learning difficulties in the classroom“. Во Whitmore, Kingsley; Hart, Hilary; Willems, Guy (уред.). A Neurodevelopmental Approach to Specific Learning Disorders. Clinics in developmental medicine. 145. London: Mac Keith. стр. 259–279. ISBN 9781898683117.
 13. Hagström, Torbjörg (2004). „Att inte känna igen ansikten – ingen bagatell för den drabbade“ (PDF). Läkartidningen (Swedish). 101 (41): 3191. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-03-04. Посетено на 2014-08-12.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 14. Stubblefield, Anna (2013). „Knowing Other Minds: Ethics and Autism“. Во Anderson, Jami L.; Cushing, Simon (уред.). The Philosophy of Autism. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield. стр. 158, 159. ISBN 9781442217072.