Гунила Биелке

Од Википедија — слободната енциклопедија
Gunilla Bielke, 1568-1597, drottning av Sverige - Nationalmuseum - 15102
Копија од 17 век според каталогот Грипшолм

Гунила Биелке (25 јуни 1568-19 јули 1597) била кралица на Шведска како втора сопруга на кралот Јован III. Се признава дека кралицата Гунила дејствувала како политички советник на Јован III и дека влијаела на неговата религиозна политика во корист на протестантизмот.

Ран живот[уреди | уреди извор]

Гунила Биелке била ќерка на братучедот на Јован III, поранешниот гувернер на Естерјетланд, Јохан Акселсон Биелке, и Маргарета Акселсдотер Посе. Останала рано сираче и таа била воспитана на кралскиот двор уште од својата десетгодишна возраст како соиграчка со ќерката на кралот, Ана. Во 1582 година, таа станала слугинка на кралицата, Катерина Јагелон.

Околу половина година по смртта на неговата прва кралица во 1583 година, Јован III ја избрал за негова следна сопруга, откако прво ја разгледал можноста за брак со Сигрид Брахе. Биелке нејзините современици ја опишувале како убава русокоса, иако портретите сочувани од неа се сметале за премногу стилски за да дадат вистинска слика за нејзиниот изглед. Било признато дека причината за бракот е тоа што кралот бил привлечен од нејзината убавина, а тоа била и причината поради која самиот Јован III изјавил за неговата причина да се ожени со припадник на сопственото благородништво, а не со странска принцеза. На прашањето зошто не се оженил со член на кнежевство, тој отворено изјавил дека сакал да има убава сопруга и дека не требало да им се верува на портретите на странските принцези. Затоа, попаметно би било: „Да се ожениш за личност од оваа земја, која веќе си ја видел“.

Слично на мајката и маќеата на Јован III, Маргарета Лејонхуфвуд и Катарина Стенбок, Гунила била свршена кога кралот решил да се ожени со неа. Таа била свршена со благородникот Пер Јонсон Лилјеспаре и првично го одбила предлогот на кралот самоиницијативно. Кралот бил толку разлутен од нејзиното одбивање што ја плеснал со ракавиците по лицето. Нејзиното семејство, сепак, ја принудило да го повлече своето одбивање и да се согласи на бракот. Нејзината свршувачка била прекината, а свадбата со кралот била договорена.

Бракот бил контроверзен и му сметало на семејството на кралот, кое се спротивставуало на бракот, како на погрешен сојуз. Неговите сестри збеснале. Тоа го сметале за погрешен сојуз поради разликата во чинот, и покрај тоа што и нивната мајка била припадник на благородништвото, факт што тој им го посочил.

Кралица[уреди | уреди извор]

Кралицата Гунила околу 1588 година

Свадбената церемонија се одржала во Вестерос на 21 февруари 1585 година, по што следело крунисувањето на Гунила следниот ден. Поради контроверзноста околу бракот, монархот сакал да ја направи приликата што е можно поимпресивна и организирал многу прослави околу настанот, како што е турнир, каде што кралицата Гунила ја одредувала цената на победниците. Меѓутоа, браќата и сестрите на кралот одбиле да присуствуваат на свадбата. Единствен исклучок била неговата сестра Софија, која живеела во Шведска и зависела од неговиот додаток за нејзиниот приход. За ова, тој ги казнил своите сестри економски и влегол во долг конфликт со својот брат Карл. Гунила добила многу голем додаток и се сметала за една од најбогатите шведски кралици.

Кралицата Гунила имала значително влијание врз Јован III. Таа била заслужна за тоа што влијаела на неговата политика во однос на религијата во корист на протестантизмот, слично на начинот на кој неговата прва сопруга, Катерина Јагелон, влијаела врз него во корист на католицизмот. По неговиот брак со неа, неговата работа за воведување контрареформација во Шведска практично престанала, а познато било дека таа дејствувала во корист на прогонетите антилитургиски свештеници во неколку наврати.

Гунила го придружувала Јован III на советот во Ревал во шведска Естонија во 1589 година, каде што монархот влегол во конфликт со советниците на благородниот парламентарен имот. Таа дејствувала како посредник меѓу монархот и сменетите советници за време на конфликтот. На крајот, во 1590 година, кралот на нејзино барање ги ослободил политичките затвореници, членови на парламентот, меѓу кои и нејзиниот поранешен старател Хогенскилд Биелке.

Самиот крал отворено признал дека го променил своето мислење и своите одлуки за различни теми „заради желбите на нашата љубовница, драгата кралица“. Во текот на последните години од владеењето на Јован III, на име на кралицата биле издадени значително големо количество документи кои го прикажувале нејзиното големо влијание врз државните работи. Таа успешно прифатила да дава препораки за молителите, па дури и браќата и сестрите на нејзиниот сопружник ја замолиле да разговара со кралот во нивно име.

Политичкото влијание на кралицата Гунила не било неконтроверзно. Наместо тоа, се сметало во понегативно светло од подеднакво големото влијание на нејзината претходничка, бидејќи Гунила била припадник на благородништвото и била обвинета дека го искористила своето влијание во корист на нејзините роднини. Нејзиниот зет, војводата Карл, идниот крал Карл IX, ја прикажал во многу лошо светло во овој поглед и ја обвинил дека го искористила нејзиното нелегитимно влијание врз кралот за да го промовира своето семејство во неговата хроника:

За кралицата Гунел сега ќе кажеме
дека таа може да ни користи на сите толку добро,
со кралот таа секогаш ќе биде успешна
затоа што таа е наша пријателка, но најмногу е на нејзиното семејство

Во 1590 година, Јован III и оставил инструкции на кралицата Гунила да служи како регент, доколку неговиот син со неа успеел да дојде на тронот додека бил сè уште малолетник. Синот на Гунила и Јован III, сепак, никогаш не успеал да дојде на престолот, оставен прво од неговиот постар полубрат, а потоа од неговиот вујко.

Кога синот на Карл XI, кралот Густав II Адолф од Шведска, посакал да се ожени со друг член на благородништвото, Еба Брахе, во 1610-тите, неговата мајка Кристина од Холштајн-Готорп се спротивставила на склучување на бракот со повикување на бракот помеѓу Јован III и Гунила Биелке како лош пример, и на крајот го спречила тоа.

Кралицата доверител[уреди | уреди извор]

Кралот Јован III починал во 1592 година. Според хрониката на Егидиус Гирс, кралицата Гунила останала покрај креветот на болниот Јован III, држејќи го за рака, додека со другата го држела за рака нивниот син. Него го наследил неговиот син од првиот брак, кралот Сигизмунд, посинокот на Гунила, кој бил во Полска во времето на смртта на неговиот татко. Кралицата Гунила одбила да го напушти Кралскиот замок во Стокхолм пред пристигнувањето на Сигизмунд во Шведска, желна да ја има поддршката од Сигизмунд во заштитата на големото наследство што ѝ било дадено во тестаментот на нејзиниот покоен сопружник против нејзиниот поранешен зет. Војводата Карл, кој бил информиран со постојани извештаи за здравјето на кралот за време на неговата болест, тврдел дека Гунила со денови ја криела смртта на покојниот монарх додека крадела од предметите во Кралскиот замок.

По пристигнувањето на Сигизмунд и неговата сопруга Ана од Австрија во Шведска во 1593 година, Гунила побарала да се направи попис за да се исчисти од обвинувањата на Карл и ја претставил волјата на починатиот крал да докаже дека нејзините барања се легални. Војводата Карл протестирал поради тоа што имотот што ѝ бил оставен во тестаментот на покојниот крал е толку неверојатно голем што тестаментот требало да биде прогласен за незаконски, дури и ако тоа навистина е волја на покојниот крал. Кралицата Ана, исто така, ја обвинила Гунила дека го лишила кралскиот замок од поголемиот дел од неговите предмети, што го направила со тоа непријатен и оголен, а двете кралици се судриле и поради религиозни причини.

Меѓутоа, на 18 мај 1594 година, Сигизмунд го потврдил наследството на кралицата вдовицата Гунила. Таа се пензионирала во замокот Броборг во Војводството на нејзиниот син, Естерјетланд, каде што престојувала до нејзината смрт. Таа добила невообичаено дарежлив додаток и земјиште по волја на нејзиниот брачен другар, како и единствено и целосно старателство над нејзиниот син, а со тоа и врз неговото војводство.

Гунила починала од треска и била погребана во катедралата во Упсала.

Деца[уреди | уреди извор]

  • Јован, војводата од Остергетланд.

Фикција[уреди | уреди извор]

Гунила Биелке е главниот лик во романот од 1983 година Сиромашна мала кралица - историски роман за Гунила Биелке, младата сопруга на Јован III) од Ана Спар.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Биелке, Гунила и Херман Хофберг, биографски ракопис на Свенск (андра уплаган, 1906)
  • Gunilla Bielke, urn:sbl:13306, Svenskt biografiskt lexikon (уметност од Birgitta Lager), hämtad 2013-12-06.
  • Карин Тегенборг Фалкдален (2010). Vasadöttrarna (utgåva 2). Фалун: Историски медиуми.ISBN 978-91-85873-87-6ISBN 978-91-85873-87-6

Литература[уреди | уреди извор]

  • Gunilla Bielke at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon