Гумичка за бришење

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Гума за бришење)
Гумичка за бришење

Гумичка за бришење е предмет кој служи за бришење на отпечаток од мина на лист. Дел е од школскиот прибор. Повеќето од графитните моливи имаат на својот крај, спротивен од оној со кој се пишува, и гумичка за бришање. Најчесто се изработува од синтетичка гума, поевтините модели од синтетичка соја гума, но поскапите модели се прават од винила и каучука. Со оглед дека со време се троши, спаѓа во потрошувачки материјал како што се и направите за пишување.

Историја[уреди | уреди извор]

Гумичка на молив

Во далечното минато јагленот најмногу се корисел за пишување, а за бришење на напишаното се користиле комадчиња од гума од каучука или восок. Парченцата на грубиот камен или песок се користени за елиминирање на помали грешки од папирус напишани со мастило. Во 1770 година Џозеф Презли ја искористил природната гума за бришење на трагите од пенкало. Тој таа гума ја нарекол rubber, што е и денешното англиско име за гума за бришење.[1][2]

Гумата за бришење во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Joseph Priestley (1733-1804)“. Архивирано од изворникот на 2020-03-28. Посетено на 30 јуни 2009.
  2. Priestley, Joseph (1770). A Familiar Introduction to the Theory and Practice of Perspective. London: J. John and J. Payne.
  3. Discogs, Nine Inch Nails ‎– The Downward Spiral (пристапено на 31.1.2021)

Литература[уреди | уреди извор]